Az organikus termékektől és az otthon főzött ételektől kezdve a fenntarthatóság fogalma egyre inkább egy teljes életmóddá válik. A vállalatok keresik és meg is találják azokat a megoldásokat, amelyekkel újrahasznosíthatják az anyagokat, és hasznos, környezetbarát tárgyakká alakíthatják őket. Ki ne szeretne egy környezettudatos konyhát, energiatakarékos háztartási gépekkel, fenntartható mosogatókkal és újrahasznosított vagy természetes anyagokból készült bútorokkal? Ebből a cikkből megtudhatod, milyen technológia áll egy ilyen mosogató mögött, és hogyan segíthet abban, hogy az otthonod minden szegletében megőrizhesd a környezet iránti törődést.

Mikor tekinthető egy termék fenntarthatónak?
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének kezdeményezésére 17 Fenntartható Fejlődési Cél (SDG – Sustainable Development Goals) jött létre, amelyek célja a szegénység csökkentése, az egészségügy és az oktatás fejlesztése, valamint a gazdasági növekedés elősegítése – mindezt úgy, hogy közben a klímaváltozás elleni harcra, az óceánok és az erdők védelmére is hangsúlyt fektetnek.
Ezek a törekvések 1992-ben, a Föld Csúcstalálkozó (Earth Summit) alkalmával kezdődtek, és így jött létre egy cselekvési program, amelyben minden tagállamnak kötelezően részt kell vennie. Az “Agenda 30” egy folyamatban lévő projekt, amely egy, az emberekre, a jólétre és a bolygóra összpontosító tervet követ.
A fenntarthatóság megvalósításához az iparban egy termék akkor tekinthető fenntarthatónak, ha megfelel a három „P” alapelvnek – azaz figyelembe veszi a bolygó, a lakosság és a profit szempontjait:
- Planéta (Bolygó) – A környezeti lábnyom csökkenthető megújuló energiaforrások használatával, a természeti erőforrások hatékony kezelésével, a logisztika optimalizálásával és a hulladéktermelés csökkentésével.
- Populáció (Népesség) – Az emberi tényező minden vállalat működésének része: ide tartozik a technológia használata, a közösségre gyakorolt hatás, valamint a mindennapi szokások – munkahelyen, otthon és szabadidőben egyaránt.
- Profit – Egy fenntartható vállalat esetében a profit is része a hosszú távú üzleti és fejlesztési tervnek. A nyereség lehetőséget ad gazdasági hatékonyságra, miközben olyan döntések születnek, amelyek óvják a környezetet.
A vállalatok, amelyek sikeresen ötvözik a 3 P-t, zöld tanúsítványokat kapnak a hatóságoktól.

Egy fenntartható konyha a részleteknél kezdődik – például a mosogatónál
Egy fenntartható konyha része egy olyan mosogató, amely nemcsak környezetbarát anyagokból készül, de az ahhoz tartozó kiegészítőket – mint például a csaptelep, vízszűrő vagy a beépített konyhamalac – is magába foglalja. Ha azon gondolkodsz, hogyan választhatsz környezetbarát konyhai mosogatót, a legfontosabb lépés, hogy megbízható, élvonalbeli gyártót válassz – mint például a SCHOCK.
A SCHOCK gránit kompozit mosogatói 80%-ban kvarcot tartalmaznak. Három különböző gyártási kategóriában érhetők el, változatos formákkal, textúrákkal és színekkel. A vállalat több rangos elismeréssel és tanúsítvánnyal is büszkélkedhet – ilyen például a Green Product Award, a German Sustainability Award, vagy az EcoVadis Sustainability Rating.
A CRISTADUR® Green Line egy fenntartható mosogatósorozat, amely kizárólag természetes, megújuló vagy újrahasznosított alapanyagokból készül. Tartós, környezetbarát és esztétikus – egyszerre! A márka szenvedéllyel, mesterségbeli tudással és fenntartható kreativitással alkot innovatív termékeket, amelyek különleges felületekkel és a legapróbb részletekre is kiterjedő odafigyeléssel készülnek.
Mosogató csaptelep
Különböző anyagokból készülve, a tartós csaptelepek, amelyek több víztakarékossági vagy vízszűrési funkcióval rendelkeznek, ideálisak egy egészséges és fenntartható életmódhoz. Olyan gyártók, mint a Higold és a Schock, újrahasznosítható és megújuló erőforrásokból származó anyagokat használnak a szén-dioxid-kibocsátás és a környezeti hatás csökkentése érdekében.
Konyhamalac
A mosogatóban maradt ételmaradékok könnyen eltávolíthatók anélkül, hogy a szemetesbe kellene dobni őket. Egy konyhamalac felszerelése hasznos lehet a pazarlás leküzdésére és a szemetesből származó kellemetlen szagok megelőzésére. Az ételmaradékok biológiailag lebomlóak, és egy olyan daráló, mint az Insinkerator, amely finomra őrli az összes maradékot, egy kis fenntarthatósági gesztust jelent – olyan hulladék, ami nem kerül a szemétlerakókba.
Teljes értékű, fenntartható konyha
A szénlábnyom csökkentése érdekében a konyhában használt bútorok és tartós használati tárgyak természetes erőforrásokból készülnek. Egy fenntartható konyhában a mérgező anyagokat újrahasznosítható és megújuló anyagokkal váltják fel – így te is élvezheted a tiszta, egészséges beltéri környezetet. A modern technológia lehetővé teszi, hogy ezek a termékek ne csak fenntarthatósági és minőségi, hanem biztonsági és életminőség-javító szempontból is megfeleljenek a legmagasabb elvárásoknak.
Ha szeretnél ökologikus környezetet kialakítani a saját otthonodban, válassz tanúsítvánnyal rendelkező anyagokat – legyen szó bútorokról, világítótestekről, háztartási gépekről, tárolóedényekről vagy a főzéshez és tisztításhoz szükséges kiegészítőkről.
Bútor
Bár léteznek tömörfából készült konyhák is, a legtöbben PAL- vagy MDF- anyagból készült bútorokat választanak. Ha fenntartható bútort szeretnél, olyan anyagokat érdemes keresni, mint a bambusz, illetve FSC-, Greenguard- vagy CertiPUR-US-tanúsítvánnyal rendelkező fa. Fenntartható megoldás még az upcycled bútor, valamint a természetes, organikus szövetekkel bevont kárpitozás, illetve a nem mérgező felületkezelők és ragasztók használata is.
A környezetkímélő gyártási folyamatok révén csökken a szén-dioxid-kibocsátás, miközben a természetes erőforrásokat is hatékonyabban használják fel.
Világítás
A háztartások számára a LED-technológiás világítás energiatakarékos megoldás, ráadásul nem tartalmaz higanyt (ellentétben a hagyományos izzókkal), így biztonságosabb az egészségre is. A világítás még hatékonyabb kihasználásához érdemes intelligens rendszert használni: szabályozhatod a fény intenzitását, a színekkel hangulatot teremthetsz, sőt akár szinkronizálhatod a világítást a tévével vagy a zenével is.
Egy okos világítási rendszer lehetővé teszi, hogy akár távolról – például nyaralás közben – is be- vagy kikapcsold a fényeket egy applikáció segítségével. Ilyen például a Philips Hue, amely vezeték nélküli, személyre szabható világítási megoldást kínál a konyhába is.
Háztartási gépek
A modern konyhai gépek már nemcsak a design, hanem a technológia és a fenntarthatóság terén is lenyűgözőek. Érdemes energiatakarékos modelleket választani. Az Electrolux Csoport például ambiciózus klímacélokat tűzött ki maga elé: 2050-re teljesen karbonsemleges működést szeretne elérni – ideértve a gyártást, szállítást, értékesítést és a termékek használatát is.
Az ilyen eszközök gyakran megújuló energiaforrásokat használnak, segítik az élelmiszer-pazarlás csökkentését (pl. okos hűtők), vagy képesek hideg vízben is feloldani a mosószert (mosógépek és mosogatógépek).
Tárolóedények és konyhai kiegészítők
A fűszerek, liszt, rizs vagy cukor tárolására ideális választás a kerámia, üveg vagy fém légmentesen záródó tárolóedény. Emellett választhatsz pamut textíliákat, mangófából készült salátás kanalakat és tálcákat, valamint kókuszdióból vagy cellulózból készült szivacsokat. A tisztításhoz pedig használj biológiailag lebomló termékeket.
A szelektív hulladékgyűjtéshez válassz praktikus, nagy kapacitású fém kukákat – például a RoBin márka minimalista dizájnú megoldásait.
Ökotudatosság a mosogatótól a bútorokig
A fenntarthatóság életstílus. Minél tudatosabb döntéseket hozol, annál jobban vigyázol magadra, másokra és a környezetedre is. Fektess be egy tartós, környezettudatos konyhába, válassz prémium minőségű termékeket olyan gyártóktól, akik rendelkeznek megfelelő tanúsítványokkal – például a Schock mosogatói vagy az Insinkerator élelmiszer-hulladék-darálói.
Az ökokonyha olyan tér, ahol minden tárgy esztétikai és funkcionális szempontból is harmóniában áll egymással. A fenntartható szemlélet nemcsak a tárgyakban, hanem a főzési szokásokban is megjelenik: válassz organikus, génmódosítástól mentes, színezékek és tartósítószerek nélküli alapanyagokat.
A cikkhez felhasznált források:
- https://www.nolte-kuechen.com/en-gb/nolte-blog/tips-and-tricks/nachhaltige-kueche
- https://www.anfp.gov.ro/R/Doc/2022/Proiecte/SIPOCA%20870/7.Ghidul%20de%20Sustenabilitate%20-%20EFdeN.pdf
- https://edict.ro/educatia-pentru-mediu-este-energia-nuclear%D3%91-un-produs-sustenabil/
- https://sdgs.un.org/goals
- https://sdgs.un.org/2030agenda
- https://ecsr.ro/economia-circulara-perceptia-si-stadiul-implementarii-in-romania-2024-studiu-deloitte/
- https://ecosynergy.ro/blog-statistici-interesante-despre-reciclare/
- https://www.revistamobila.ro/mobila-sustenabila-un-pas-spre-o-viata-ecologica-si-durabila/
- https://www.schock.de/int_en/company/sinkgreen/greenline
- https://www.insinkerator.com/en-us/kitchen-better/sustainability